אמנם זה ידוע שאימוני שינה קשים להורה הרבה יותר מאשר לתינוק, אבל זה לא אומר שאתם צריכים לסבול בזמן שאתם עושים את השינוי הגדול הזה לתינוק שלכם. למעשה, אימון שינה לא חייב להיות עינוי עבורכם או עבור התינוק שלכם! הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על יסודות אימון שינה, ממתי להתחיל אימוני שינה ואיך בעצם עושים את זה.
יסודות אימון שינה
מהו אימון שינה?
זה עשוי להפתיע אתכם, אבל אימוני שינה ובכי הם לא מילים נרדפות! במקום זאת, לבכות זה רק סוג אחד של שיטת אימון שינה. ישנן דרכים רבות שבהן תוכלו לאמן את התינוק שלכם בשינה… ובוודאי שלא כולן דורשות דמעות! בקיצור, אימון שינה הוא תהליך בו התינוק שלכם לומד להירדם בעצמו. תחשבו על זה כך: אימוני שינה מציעים לתינוק שלכם את הכלים הדרושים לו כדי להרגיע את עצמו…מיומנות שהיא חובה!
מהו הגיל המתאים לאמן תינוק בשינה?
בעוד שכל התינוקות שונים, הקטנים בדרך כלל מוכנים מבחינה התפתחותית לאימון שינה בין גיל 4 ל-6 חודשים. זוהי הנקודה המדויקת לאימוני שינה מכיוון שהיא בדרך כלל שניה לפני שהילד הקטן שלך הספיק להתרגל להרדמה בנדנודים או הנקה. בנוסף, זוהי בערך נקודת הזמן כאשר רגרסיית השינה של גיל 4 חודשים מתחילה… מה שהופך את החלון הזה לזמן מצוין לשקול אימון שינה. אבל לפני שאתם צוללים לאימון שינה כלשהו, חשוב להורים להבין היטב למה הם יכולים לצפות באופן מציאותי מהתינוק הקטן שלהם. לדוגמה, עד גיל 6 חודשים, “לישון כל הלילה” פירושו לעתים קרובות לנמנם במשך חמש עד שש שעות ללא צורך להאכיל.
האם אתה יכול לאמן תינוק שזה עתה נולד בשינה?
לא… לפחות לא בצורה שבה אתם עלולים לחשוב! תינוקות צעירים צריכים להתעורר כל שעתיים עד ארבע שעות כדי לאכול. בנוסף, הם עדיין לא בנויים למתיחות סופר ארוכות של שנת לילה. עם זאת, אתם יכולים לעזור לרך הנולד שלכם להצלחה בשינה רצופה על ידי מתן סביבה דמוית רחם שמרמזת על תגובת השינה שלו. לדוגמה, עיטוף מחקה את החיבוק של להיות ברחם ורעש לבן משכפל את הרעש הקבוע של הדם הנעים בעורקי הרחם. בעזרת דימוי התחושות הללו, בעצם, השינה מתאפשרת לתינוקות באופן טבעי. (SNOO – השינה החכמה עטורת הפרסים, מנצלת את רמזי השינה הללו, בתוספת נדנוד – שמייצג את התחושה המטלטלת של להיות בתוך הבטן של אמא – כדי לאמן תינוקות ללא מאמץ לשינה רציפה.)
כמה זמן לוקח אימון שינה?
לא משנה על איזו טכניקת אימון שינה תחליטו, דעו שהזמן שלוקח שונה עבור כל הורה…ולכל תינוק! באופן כללי, רוב אסטרטגיות אימון השינה ייקח בערך שבוע ליישם, אבל לפעמים זה ייקח יותר זמן בהתאם לשיטה שלכם … והעקביות שלכם. אם ניסיתם לאמן את תינוקכם במשך שבועיים ללא הצלחה, שקלו להתייעץ עם רופא הילדים של תינוקכם לייעוץ.
האם אימון שינה בטוח?
למרות שאימון שינה יכול להיות מלחיץ מאוד עבור ההורים, תהיו בטוחים, אם התינוק שלכם מוכן מבחינה התפתחותית ונמצא בסביבת שינה בטוחה, אימוני שינה – לא משנה מה השיטה – בטוחים לחלוטין. למעשה, מחקר בכתב העת Pediatrics מציין שלא נמצאו הבדלים ארוכי טווח בין ילדים שעברו הכשרה בשינה כתינוקות לבין אלו שלא. בנוסף, מחקר אחר מצא שאימון מוצלח לשנת תינוקות משפר משמעותית את מצב הרוח של ההורים. (לא מפתיע!)
איך לאמן תינוק לשינה?
יש המון טכניקות אימון שינה לבחירה… לפעמים משתמשים בהן לבד, אחרים חופפים בין השיטות, ולפעמים הן משולבות. לכן, כל מה שמתאים לכם ולתינוק שלכם הוא שיטת אימון השינה הנכונה לבחור.
שיטת אימון שינה CRY IT OUT
“בכה את זה” היא שיטת אימון השינה הידועה ביותר והיא מחייבת אתכם לא להתערב אם התינוק שלכם בררן או בוכה כשאתם מניחים אותו במיטה לפני השינה. שיטה זו לרוב היא לא קלה ליישום, מכיוון שלחלק מהתינוקות יש צרכי בריאות או האכלה ספציפיים, לכן זה לא רעיון רע לדבר עם רופא הילדים של תינוקכם לפני שמתחילים ב-CIO.
אז איך עושים את זה: בשיטה זו, אין לנענע או להניק את התינוק שלך על מנת שירדם. במקום זאת, בשיטת אימון השינה “לבכות את זה”, אתם מאכילים אתם תינוקכם, מחליפים טיטול ומכניסים אותו למיטה מנומנם, אך עדיין ער. אתם אומרים לילה טוב ואז…הולכים. אתם יוצאים גם אם התינוק שלכם משתולל ברכות ועומד להירדם… וגם אם הוא משתולל או בוכה. וברגע שאתם עוזבים, אתם לא חוזרים לחדר עד להאכלה המתוכננת הבאה של תינוקכם או עד שהוא יתעורר בבוקר. זה, כמובן, אומר שאתם צריכים לנסות את המיטב כדי להתעלם מהדמעות של התינוק שלכם. ובכן, זה יכול להיות קשה.
שיטת אימון שינה ערה ושינה
הרעיון מאחורי שיטת ההשכמה והשינה הוא לגמול בעדינות את הקטן שלכם מלהירדם בידיים שלכם או מנענוע לטובת הרדמה לאורך כל ההרדמות ביום. זו, אולי, הדרך העדינה ביותר ללמד את התינוק שלכם להרגיע את עצמו ולישון לאורך הלילה.
איך לעשות את זה: בכל שעת שינה, תעטפו את תינוקכם בחיתול במבוק והפעילו קצת רעש לבן. השלב הבא: האכילו את התינוק המתוק שלכם ואפשרו לו להירדם בזרועותיכם לפני שתשכיבו אותו בעריסה שלו (בבטחה על הגב, כמובן). אבל מיד אחרי שאתם מניחים את התינוק שלכם, עוררו אותו בעדינות עם דגדוג קל על הצוואר או הרגליים עד שהוא פותח את עיניו. לאחר מספר שניות, התינוק שלכם יעצום שוב את עיניו ויחליק בחזרה לארץ החלומות. אם הקטן שלכם מתבכיין, אספו אותו להאכלה או קצת פינוק, אבל אז הקפידו להעיר אותו שוב כשתניחו אותו בחזרה. נשמע מטורף, נכון? מי מעיר תינוק ישן?! אבל אותן שניות בודדות של יקיצה מנומנמת הן הצעדים הראשונים לעזור לתינוק שלכם ללמוד כיצד להרגיע את עצמו ולישון כל הלילה.
שיטת אימון השינה של פרבר
לפעמים שיטה זו מכונה שיטת אימון השינה בדוק וקונסול או “כיבוי מדורג”. שיטת פרבר דומה מאוד ל”בכה את זה”, אלא שאתם עושים צעדים קטנים לקראת המטרה הסופית. מכיוון ששיטת פרבר היא סוג נוסף של CIO, עדיף להתייעץ עם רופא הילדים שלכם לפני שמתחילים.
איך עושים את זה: אחרי שעשיתם את כל שגרת החלפת טיטול והאכלה, הניחו את התינוק הער שלכם במיטתו, עזבו את החדר כמו בשיטת “בכה את זה”. עם זאת, בשיטת אימון השינה של פרבר, אם התינוק שלכם בוכה, אתם חוזרים לחדר שלו ובודקים אותו במרווחי זמן ספציפיים ומדורגים. לדוגמה, אתם חוזר 5 דקות מאוחר יותר כדי להשתיק או לדבר בעדינות לתינוק שלך, ואז מיד עוזב שוב. אם התינוק שלכם עדיין בוכה, חזרו אחרי, נניח, 10 דקות. (הזמן בין כל חזרה לחדר אמור להתארך.) בדומה ל”בכי את זה”, שיטת פרבר מדגישה שאינכם מרימים את התינוק שלכם כשאתם חוזרים לחדר.
שיטת אימון שינה “הכיסא”
אסטרטגיית אימון שינה זו כוללת כיסא, הרבה זמן וגם הרבה סבלנות. (זו מכונה גם שיטת אימון השינה בקמפינג) בדומה לשיטת פרבר, אתם מאמנים את התינוק שלכם בשינה במרווחים הדרגתיים. שוב, זה רעיון טוב להתייעץ עם רופא הילדים של תינוקכם לפני שמתחילים.
איך עושים את זה: אתם מכירים את התרגיל: הניחו את התינוק המנומנם, לאחר שאכל היטב, עם טיטול נקי במיטה שלו. אבל במקום לעזוב את החדר אחרי שאמרתם לילה טוב, אתם יושבים ליד מיטת התינוק שלכם… ועוזבים רק אחרי שהוא מנמנם. אם התינוק שלכם בוכה, אתם חוזרים לחדר ומתיישבים שוב. אסור להרים, אבל אתם יכולים לדבר אליו בעדינות. כל כמה לילות, אתם מקרבים בהדרגה את הכיסא שלכם יותר ויותר לדלת, עד שלבסוף אתה יוצאים מהחדר.
שיטת אימון השינה “להרים, להניח”
טכניקת אימון שינה זו היא כמו שיטת פרבר, אך כאשר אתם חוזרים לבדוק את התינוק שלכם במרווחים ספציפיים, מדורגים, אתם יכולים להמשיך ולטפוח על התינוק להרדמה. זה נקרא לפעמים שיטת אימון השינה “ששש, לטפוח”.
איך לעשות את זה: האכילו והחליפו לתינוקכם, הניחו אותו בזמן שהוא עדיין ער. אם התינוק שלכם בוכה כשאתם מניחים אותו בעריסה, אתם לא צריכים לסתום את האוזניים ולעזוב את החדר. במקום זאת, אל תהססו לטפוח על הבטן הקטנה שלו או להניח עליו את ידכם, ולהמשיך בשתיקה רכה או מילים מתוקות. אתם יכולים אפילו להרים את התינוק שלכם, כפי שכתוב בשם “להרים, להניח”. המפתח, לעומת זאת, הוא לקצר. הרימו את התינוק שלכם, הרגיעו אותו מספיק, ואז החזירו אותו לעריסה שלהם, והסתובבו. אתם חוזרים על השגרה האוהבת אך הקצרה הזו בכל פעם שהוא בוכה.
טיפים לאימון שינה
צרו שגרת שינה. רוב התינוקות מאוד פתוחים – ומסוגלים – ליצור שגרת שינה כשהם בסביבות גיל 6 עד 8 שבועות. שגרות אמינות עוזרות לקטן שלכם להתחיל לזהות רמזים להתכונן לשינה…ולאחר מכן להגיב בשינה. שגרה הכוללת אמבטיה מרגיעה, ואחריה החתלה, קצת רעש לבן, אוכל – וזמן שינה עקבי – היא לרוב אידיאלית.
תתחילו חכם. עדיף להימנע מאימוני שינה במהלך תקופה לא שגרתית, כמו כאשר התינוק שלכם מוציא שיניים, מטפל חדש מתחיל או הורה חוזר לעבודה, או כאשר אתם מעבירים את התינוק שלכם לחדר משלו. (נ.ב.: במידה ותתחילו מיום שישי יהיה לכם את כל סוף השבוע כדי לצאת מהמהמורות הגדולות ביותר.)
חפשו רמזים מנומנמים. תמיד עדיף להתחיל את שגרת השינה של תינוקכם כאשר הוא עייף, אך לא ישן. לכן, חפשו סימנים של ישנוניות אצל תינוקכם, כולל שפשוף עיניים, עפעפיים מתנפנפות או נפולות, פיהוק ו/או משיכה באוזניים.
הניחו את התינוק שלכם ער. כל שיטות אימון השינה מבוססות על כך שהתינוק הקטן שלך יוכל להירדם בעצמו. כדי לעשות זאת, התינוק שלכם צריך להיות ער כשאתם מכניסים אותו למיטה שלו.
אל תמהרו להגיב. אם אתם עוקבים אחר אחת משיטות אימון השינה העדינות יותר, זה לא אומר שאתם צריכים ללכת לתינוק שלכם עם היבבה הראשונה שלו. תגובה מהירה מדי לכל צליל עלולה להרוס את מאמצי ההרגעה העצמית של ילדכם.
בסופו של דבר, זכרו את זה: אם כמה טכניקות אימוני שינה פשוטות לא יעבדו עבורכם, אל תכעסו על עצמכם! כמו כל כך הרבה דברים בחיים, אימון שינה של התינוק שלכם עשוי לדרוש ניסוי וטעייה. לכן, אם שיטת אימון השינה שהחלטתם עליה לא עובדת, אל תפחדו לנסות אחת חדשה – או לשלב שתי טכניקות. אבל ברגע שאתם מגיעים לאחת שעובדת – היו עקביים! תנו לתינוק שלכם לפחות שבוע כדי להבין הכל.
*כל הנאמר במאמר זה אינו מהווה יעוץ רפואי אלא רק בגדר המלצה.